Ternat Schrijft – Anne Pauwels: biografie & top 5

Biografie

mde

Anne Pauwels (1959) woont sinds 1991 in Ternat.  Ze is gehuwd en heeft twee volwassen zonen.

Ze studeerde voor vertaler/tolk aan de VLEKHO te Brussel. Na enkele jaren leerkracht in het hoger secundair onderwijs, werd ze docent talen in het volwassenenonderwijs. Ze volgde tal van cursussen didactiek en ontwikkelde een eigen dynamische en creatieve methode gebaseerd op bewegingsgrammatica.

Ook tijdens het schrijven kan ze haar creativiteit kwijt. Een tikkeltje rebels en wars van alle nodeloos opgelegde normen staat ze voor authenticiteit en vrijheid.

Geïnspireerd door de Zuid-Amerikaanse literatuur en psychologische thrillers, ontleedt ze in haar debuutroman “Verstrikt” het doen en denken van de personages in een magisch-realistische setting.  Ondanks de beproevingen doorheen het verhaal geeft ze een boodschap van hoop mee.

Het concept voor “Verstrikt” is 10 jaar geleden ontstaan. Toen een van haar zonen een verhandeling moest schrijven over dromen, zette ze zelf ook enkele zinnen op papier. Daarin beschreef ze hoe het voelt wanneer men vecht tegen de slaap. Die ene bladzijde is een tijdje in de lade blijven liggen. Stilaan groeide de idee om er een langer verhaal van te maken. De droom die de aanzet was tot de roman kreeg beetje bij beetje vorm. Het duurde vervolgens twee jaar vooraleer het verhaal een ontknoping kreeg. Maar een verhaal is nog geen boek. Er moest gesleuteld worden aan de opbouw om geen te lineaire verhaallijn te hebben. Eens de structuur op punt stond werden de personages verder uitgediept en de details beter uitgewerkt. Een boek schrijven is een werk van lange adem.

“Verstrikt” is een geheimzinnige roman waarin droom en werkelijkheid verstrengeld zijn.  Het verhaal grijpt je meteen bij de keel, beklijft en ontroert.

Top 5

Op 5: “De Alchemist” van Paulo Coelho

Op 4: “Het meesterstuk” van Anna Enquist

Op 3: ”Kafka op het strand” van Haruki Murakami

Op 2: “Mogelijkheid van een eiland” van Michel Houellebecq

Op (gedeelde) 1ste plaats: “De slinger van Faucault” van Umberto Ecco en “Het ongrijpbare meisje” van Mario Vargas Lyossa

anneboeken

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.