Ternat Schrijft – Arnout Busscher: boekenselecties

Jouw persoonlijke top 5 en een kort woordje waarom?

 • “Haunted” van Chuck Palahniuk

  Mijn favoriete boek. Punt. Een resem kortverhalen die vrijwel allemaal zo hard van de pot gerukt zijn – het eerste verhaal létterlijk, trouwens – dat het grappig is. Ook het hoofdverhaal doet nadenken: een bende exentrieke schrijvers die gezamenlijk, opgesloten in een herenhuis, aan het ultieme boek moeten werken? Dat belooft.

 • “The Book of Illussions” van Paul Auster

  Heel intiem verhaal vervlochten in een nog intiemer verhaal over een rouwproces en obsessies. Een mooie tijdschets over het Glamour leven in het era van de Stomme Film. Uitstekend boek.

 • “The Dark Tower” reeks van Stephen King

  Cowboys/alternatieve dimensies/filosofie naar de hand van de grootmeester Stephen King. Hij heeft 40 jaar gedaan om de 8 delen te schrijven. Hij heeft zijn tijd genomen en verdomme: het was het waard!

 • “American Psycho” van Brett Easton Ellis

  Coke en de jaren tachtig verteld aan een ijzersterk tempo, afwisselend met – heerlijk – overdreven gedetailleerde, stylistisch haast perfecte weergaven van de obsessies van het geschifte hoofdpersonage. Voornamelijk over de hardware en gezichtsverzorging. En naamkaartjes. Ellis geeft een uitstekend karikaturaal beeld van de yuppies in hun natuurlijke habitat. Let wel: niet voor gevoelige lezers.

 • “Alice in Wonderland” van Lewis Carroll

  But I don’t want to go among mad people. Indrukwekkend en ongetwijfeld het meest psychedelische boek ooit geschreven.

  Top 5 voor een regenachtige zomerdag?

 • “Cloud Atlas” van David Mitchell

  Een boek waar de auteur je betrekt in een handvol verschillende tijdzones/werelden/levens. De auteur is terecht veeleisend om de lezers veel info te bieden en zelf de kans te geven verbanden te leggen tussen de verschillende levens. Niet elk verhaal is even overtuigend, maar hoe dan ook een zeer mooi en meeslepend boek.

 • “The Stand” van Stephen King

  Good vs Evil – maar dan aan de hand van Stephen King. In een post-apocalyptische setting. What’s not to like?

 • “Dune” van Frank Herbert

  Een grootser boek kan je je haast niet inbeelden: een wat ontnuchterend toekomstbeeld die, zelfs 50 jaar later, nog verdraaid aannemelijk lijkt. Dé grondlegger van de moderne science fiction en dé grootste bron voor de populaire Star-Wars mythologie. De tijd zal uitmaken wie de tand des tijds zal doorstaan.

 • “The New York” trilogie van Paul Auster

  Een zeer bevreemdend drieluik waarin je steeds een verschillende detective van zeer nabij volgt. Verlies je vooral in de zeer intieme vertelling van het eerste verhaal: City of Glass. Zeer klassevol en intens. Een zeer grote invloed geweest op mijn schrijven.

 • “American God” van Neil Gaimann

  Zelf nog niet uitgelezen, maar vanaf de eerste bladzijde al verkocht. Ware magie op papier. Een pareltje.

Lievelingsboek als kind?

Zeer moeilijk kiezen… Maar dan kies ik toch voor “Het Meisje Zonder Spiegelbeeld” van Ton van Reen. Het enige boek dat ik als kind zo vaak heb gelezen dat ik droomde van de tekeningen. Niet altijd even aangename dromen, ook.

Welk boek zou je willen bewaren voor de eeuwigheid?

“De Goddelijke Komedie” van Dante Alighieri. Nog altijd niet volledig uitgelezen en een eeuwigheid aan tijd lijkt me hier niet overbodig. Zeker niet wanneer je al de verschillende lagen van dit epos wil doorgronden.  Laat staan de boeiende tijdschets van het 14de eeuwse Europa. Ongetwijfeld het meest invloedrijke boek van het laatste millennium.

arnoutboeken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.