Goed kunnen lezen en schrijven dat is een #troef

Week van de geletterdheid (8-14 september)

Vandaag 8 september is de internationale dag van de geletterdheid. Op het eerste zicht misschien een “ver van mijn bed”-onderwerp of iets van de het verleden, maar wist je dat 1 op 7 volwassenen het moeilijk heeft met lezen en schrijven?

‘Speel je troeven uit’
Geletterd zijn is een troef. Maar ook een noodzaak om in de samenleving van vandaag vlot te functioneren en te participeren. Dat wil zeggen: goed kunnen lezen en schrijven, rekenen en overweg kunnen met de computer en multimedia.

Werken aan geletterdheid kan kansen creëren. Door nieuwe dingen te leren, sta je sterker in je schoenen. Je krijgt het gevoel mee te zijn. Wie weet leidt het wel tot een job of een nieuwe functie op je werk. Heb je kinderen? Dan kan je die beter helpen met huiswerk. En op hun school ben je meer betrokken. Kortom: door te leren, creëer je kansen voor jezelf en je gezin.

geltterdheid
De Week van de geletterdheid is er om de brede bevolking bewust te maken van:

  • Het belang van geletterdheid in de huidige samenleving: geletterd zijn is belangrijk om zelfstandig te kunnen functioneren, thuis, op het werk en in de maatschappij.
  • De betekenis van geletterdheid: geletterd zijn is vlot kunnen omgaan met taal, cijfers en digitale informatie.
  • De omvang van laaggeletterdheid: liefst 1 op 7 inwoners in Vlaanderen is onvoldoende geletterd. Niet enkel oudere mensen, maar ook jonge schoolverlaters kampen met het probleem van laaggeletterdheid

Meer weten? Surf naar www.weekvandegeletterdheid.be

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.