21/9: Werelddag Dementie

21 september, Werelddag Dementie, de dag waarop dementie extra in de kijker wordt gezet.

Dementie is één van de aandoeningen die meer voorkomt bij het ouder worden. Op dit ogenblik zouden er naar schatting 19.000 mensen in Vlaams-Brabant aan dementie lijden. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst nog toenemen en vermoedelijk verdubbeld zijn in 2060. Dit is heel wat!
Niet alleen de persoon met dementie zelf wordt getroffen maar zo ook naasten die voor de zorg instaan of professionele hulpverleners. Je wordt overvallen met heel wat vragen.
De meeste mensen met dementie wonen thuis en worden ondersteund door mantelzorgers. Deze mantelzorgers zijn heel vaak op zoek naar informatie. Hiervoor kunnen ze o.a. terecht bij het expertisecentrum dementie Memo. Zij zijn in Vlaams-Brabant het aanspreekpunt bij vragen rond dementie. Net voor deze groep mantelzorgers en professionelen in de dementiezorg hebben zij o.a. een “Dementiewijzer” uitgewerkt. Dit is een compact hulpmiddel en is gebaseerd op vragen en antwoorden waar mensen mee zitten. Het is bondig, concreet en het bevat heel wat tips over omgaan met dementie.
De dementiewijzer kost 1€ en kan gekocht of besteld worden via Memo. Mail het ingevulde bestelformulier door naar memo@dementie.be .

Daarnaast kan je ook in de bib terecht voor heel wat interessante lectuur over dementie. Wist je dat je in de bib binnenkort ook het spel “Levenswandeling” kan ontlenen. Met dit leuk en eenvoudig spel kan je met personen met dementie of ouderen in gesprek gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Vragen zoals “Wat is het mooiste cadeau dat je als kind van Sinterklaas kreeg? Herinner je je nog je eerste kus? Ken je enkele zinnen in jouw dialect zeggen?” polsen naar verhalen hoe het vroeger was en halen heel wat herinneringen op. Dit ophalen van herinneringen, ook ‘reminisceren’ genaamd, staat centraal in het spel.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.