Games in de #bibternat

“Hoe weet ik of een spel geschikt is voor mijn kind?”

Als ouder van een gamer herken je volgende situatie misschien. De feestdagen komen eraan en je kind wil kost wat het kost dát ene spel voor zijn/haar kerstcadeau. Onderhandelen heeft geen zin, alle klasgenootjes hebben hun versie al gekregen voor het goed rapport van oktober en jouw kroost hinkt achterop. Je trekt dus naar de winkel in de hoop dat ze nog een exemplaar hebben, maar er is een probleem. Wanneer je dan eindelijk de anti-diefstal plexidoos in handen hebt, merk je dat de cover even grafisch is als de laatste SAW-film. De titel Gorefest 3 klinkt je ook niet bepaald als muziek in de oren. Wat nu?

Net zoals je een boek niet aan zijn kaft mag beoordelen, mag je dit ook niet doen met games. Gelukkig heb je met de speldoos en een smartphone al enkele tools ter beschikking om een snelle keuze te maken.

Idealiter kan je het spel uittesten alvorens de geldbuidel te openen. Vraag daarom aan de verkoper of hij weet heeft van een online demo. Indien je een digitale pc aankoop plant, weet dat je op het Steam platform een onvoorwaardelijke terugbetaling kan krijgen binnen de 48u. Zo kan je ook even testen mocht er geen demo aanwezig zijn.

Natuurlijk is niets zwart of wit in het cultureel landschap. Zo is een geschikt spel nog niet noodzakelijk een goed spel, en is een spel buiten de leeftijdscategorie ook niet noodzakelijk ongeschikt voor je kind. Alles is een kwestie van maturiteit, perspectief en kennis. Wees je dus bewust van de valkuilen van elke tool…

Knipselgames.JPG

Deze tips zijn natuurlijk nog maar het tipje van de ijsberg. Net als bij elke vorm van cultuur kan elk werk radicaal anders zijn. De beste oplossing? Interesse tonen in de hobby van je kind: gamen. Laat videospellen geen babysitter zijn! Zo weet je niet alleen of een spel ook daadwerkelijk geschikt is, het is een perfect moment om wat naar elkaar toe te groeien en de game-smaken van je kind te leren kennen. Praat met hem/haar tijdens het spelen. Je zal wel snel merken als het een crimineel in wording is (tip: neen). En als je na alles dat ene spel toch te moeilijk of te volwassen vindt voor zoon- of dochterlief, dan weet je nu in welk genre een alternatief te zoeken.

Gewapend met de voorkeuren van je kind en al onze basistips, wordt een geschikt videospel aankopen vanaf nu een fluitje van een cent!

Za 14 okt 10u30 |Gratis |Inschrijven

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.