Thuis in taal: over de thuistaal én het Nederlands in de kleuterklas! – GRATIS studienamiddag

Hoeveel talen telt jouw kleuterklas? Als zorg- of kleuterleerkracht in Vlaams-Brabant zal het antwoord niet vaak meer “één” zijn! Hoe ga je om met die diversiteit aan talen? Hoe geef je de thuistaal een plaats in jouw klas… en wat dan met het Nederlands? 

Tijdens deze infonamiddag leer je over het belang van de thuistaal én van het Nederlands. We geven je bovendien praktische tips en methodieken mee om aan de slag te gaan met talensensibilisering, waarmee je zelfs de allerkleinsten kan prikkelen om op ontdekking te gaan in de wondere wereld van taal.

DOELGROEP: Zorgleerkrachten en kleuterleerkrachten
DATUM EN LOCATIE:  Maandag 29 januari 2018  van 12.30 tot 16 uur  PIVO (Polyvalente zaal) Poverstraat 75, 1731 Asse
PRIJS: gratis
INSCHRIJVEN: Schrijf je in voor 22 januari via vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be met vermelding van je naam, emailadres, functie en school.

Het is mogelijk om voor deze studienamiddag een attest van deelname te krijgen.

PROGRAMMA

12.30 uur Ontvangst
12.45 uur Welkomstwoord

De ‘Thuis in taal’-koffertjes zijn mini-verzamelingetjes anderstalig voorleesmateriaal, beschikbaar in verschillende Vlaams-Brabantse bibliotheken. Materiaal waarmee je ook in de kleuterklas uitgebreid aan de slag kan!

13.00 uur Infosessie: Meertaligheid in de kleuterklas (Piet Van Avermaet, Steunpunt Diversiteit en Leren)

Na deze infosessie ken je het antwoord op vragen als ‘Hoe leren kinderen een taal?’, ‘Waarom is de thuistaal belangrijk?’, ‘Welke effecten heeft het inzetten op de thuistaal?’ en ‘En wat dan met het Nederlands?’…

14.15 uur Pauze
14.30 uur Methodieken voor talensensibilisering
(Agentschap Integratie en Inburgering)

Tijdens deze workshop geven we je concrete tips en methodieken om te werken rond talensensibilisering met de allerjongste schoolgangertjes. Via talensensibilisering ontwikkelen kinderen een positieve attitude tegenover de veelheid aan talen die ons omringt. Ze leren nadenken over taal en krijgen er meer voeling mee. Geïnteresseerd? Kom op ontdekking!

16 uur Einde

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.