De drie beste games van 2017

Duisternis, vorst, verkeersellende en lijstjes… het zal wel bijna een nieuw jaar zijn zeker? 100% correct, en ook de #BibTernat vindt het zijn plicht om hieraan bij te dragen (de lijstjes, niet de rest). Geen paniek, hier geen obscure top tien of langgerekte top 250 000 allertijden. Wij houden het simpelweg bij onze favoriete drie games van 2017. Objectief? Bijlange niet! Must play? Zeker weten! Dus aarzel niet om ons ook jouw top drie te laten weten via de comments of onze socials, zo weten wij ook wat in huis te halen tijdens de vakantie. Zodus, hier komt ons podium!

DISCLAIMER: Dit artikel is GEEN gesponsorde content of heimelijke reclame. Wij houden gewoon van games, en van deze het meest.

The Legend of Zelda – Breath of the Wild

De absolute topper van dit videoludiek gezegende jaar 2017 is Nintendo’s laatste The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Op 3 maart al zette het de pers en fans in lichterlaaie met revolutionair verbluffende vista’s en een interactieve open wereld. Dankzij het idee om niet alleen de fysica, maar ook de interactie van natuurelementen en gereedschap toe te laten kent Breath of the Wild een ongeziene vrijheid, op kleine of grote schaal. Een niet te missen titel voor avonturiers en wie graag zijn eigen route uitstippelt. Ook voor beginnende spelers is het geschikt. Er is geen voorkennis van het verhaal nodig, en de besturingen zijn haast vrij van frustratie

Beschikbaar op Nintendo Wii U en Switch

Persona 5

Met een piepkleine wereld en een lineair verhaal is Persona 5 van P-studio het diametraal tegenovergestelde van Breath of the Wild, maar laat je niet foppen. Wat het inlevert aan vrijheid, wint het aan schrijfniveau, emotionele binding en artistieke eigenheid. Persona 5 is een J-RPG (lees Japanese Role Playing Game) waar het verhaal de Jungiaanse psychologie van maatschappelijk kwaad op zijn eigenzinnige manier onder de loep neemt. Het resultaat? Een vormend werk met een meeslepende gameplay dat al het goede van zijn voorgangers in een perfecte dosis bundelt. De unieke acid-jazz soundtrack mag je ook gerust als een bijkomend argument beschouwen. Ook niet te missen dus, tenzij je echt allergisch bent aan de anime en alles uit Japan.

Beschikbaar op PS4

Cuphead

Het laatste spel op deze lijst was recent zelfs te spelen in onze #BibTernat tijdens de Lezen-for-Life-actie. Cuphead is een easy-to-learn, hard-to-master actiespel dat deze lijst ook vooral haalt voor zijn verbluffende artistieke stijl. Onafhankelijk en gloednieuwe studio MDHR besloot doodleuk ALLES te maken alsof het 1930 zou zijn, letterlijk. De animatie is handgetekende, de achtergronden zijn ingescande aquarellen en de soundtrack werd met liefde ingespeeld door echte jazz oude rotten. Cuphead is een ware flashback naar de cartoons van Walt Disney, Ben Hardaway of Elzie Segar. Wel is het spel niet voor iedereen weggelegd. De 15-tal bazen lusten je rauw, en je hebt al wat game-ervaring nodig om zonder frustratie vooruitgang te boeken. Wel kan het helemaal met twee gespeeld worden. Het maakt het niet bepaald gemakkelijker, maar het is leuker om samen af te zien. En al zeker als falen er zo prachtig uitziet.

Beschikbaar op PC en Xbox One

Eervolle vermelding – Divinity 2: Original Sin

Divinity 2 haalt onze top drie niet, maar kon niet zomaar zonder vermelding blijven. De uiterst complete en unaniem gelauwerde RPG van Larian studios komt (ongeveer) van eigen bodem. Larian studios zag het licht in Gent, dus Divinity 2 mag je gerust als Belgische trots beschouwen. Maar voorbij dit verdient Divinity vooral lof omdat het op bijna al zijn aspecten los in de roos schiet. Het verhaal is van een torenhoog schrijfniveau, de gameplay is veeleisend maar diepgaand en de atmosfeer is simpelweg perfect. Daarbovenop geeft Larian je niet enkel het spel, maar ook hun hele werkgereedschap mee. Je kan met de basisversie van het spel namelijk je eigen verhalen schrijven, exact zoals een Game Master dit zou doen bij een conventionele tabletop-RPG. Iedereen kan achteraf je knotsgekke hersenspinsel een poging geven – en je kan je gekheid echt wel laten gaan. Divinity 2 zou met die argumenten op elk eindejaarslijstje moeten staan, alleen is de concurrentie dit jaar (tot ons groot jolijt natuurlijk) ook niet van de poes. Toch, evenzeer niet te missen als de vorige 3 games, maar voorzie wel een stevige computer en een bende compagnons.

Beschikbaar op PC via Steam of GOG

Ziezo, dit waren onze favorieten voor 2017. Het betekent niet dat deze spellen zonder fouten vrijuit gaan, maar deze smelten als sneeuw voor de zon in vergelijking met de rest. Akkoord? Of helemaal niet? Hebben we andere parels over het hoofd gezien? Kom er gerust over babbelen in onze comments of gewoon in de #Bibternat

Meer weten over de afzonderlijke games? Lees er meer over in hun afzonderlijke artikels

The Legend of Zelda – Breath of the Wild

Persona 5

Cuphead

Divinity 2: Original Sin

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.