Games om te spelen én te leren

Gamen dat is ook spelenderwijs leren.  En neen het hoeven niet steeds kurkdroge schoolprogramma’s zijn waar je kind simpelweg zijn wiskundeboek in een kleurrijk jasje voorgeschoteld krijgt. Luchtig en nuttig, het kan voor iedere leeftijd en op zowat elk platform.

Van vaardigheden trainen tot leren programmeren

Eerst even situeren hoe het ludo-educatief landschap eruitziet. Je kan het ruwweg in drie grote categorieën plaatsen: Educatieve games, serious games en spellen met een leerrijk kantje. Educatieve games zijn spellen die in de eerste plaats inzetten op kennis bijbrengen. Voor de oudere lezers onder ons, denk aan de klassieke namen in het genre zoals Robbie Konijn of Carmen San Diego. Serious games draaien op hun beurt rond kennis overdragen, maar in tegenstelling tot educatieve games is plezier beleven hier echt wel bijzaak. Boegbeeld van het genre is ongetwijfeld Fold-it, waar je onrechtstreeks de wetenschap helpt met de complexe biochemische materie dat eiwitopvouwing is.

Fold it
Fold it helpt niet enkel je biochemische kennis vooruit, ook de wetenschap pikt een graantje mee.

Je kind hele avonden eiwitten laten vouwen is natuurlijk even plezant als je wijsheidstanden te laten trekken (sorry tandartsen en stomatologen, maar dat was echt verschrikkelijk). Daarom willen we even de laatste groep games belichten, de spellen met een leerrijk kantje. Niet alleen omdat ze echt wel nuttig kunnen zijn, maar vooral omdat het educatief aspect niet altijd even duidelijk vermeld staat op de verpakking. En als er iets niet duidelijk is over games, dan voelen wij ons geroepen om wat klaarheid te scheppen. Hier zijn alvast drie leerrijke games waar je misschien nog niet van gehoord hebt.

Scribblenauts: Unlimited

Scribblenauts gameplay

Nood aan avontuur, maar wil je tegelijkertijd je spelling en woordenschat bijscherpen? Zoek niet verder dan Scribblenauts: Unlimited. Je begeleidt er Maxwell en zijn magische notitieboek waarmee elk correct gespeld woord tot leven komt. Laat je creaties vervolgens interageren met de wereld en probeer zo iedereen te helpen met zijn problemen. Een kat zit vast in een boom? Gebruik een ladder, maak een brandweerploeg of ontwerp een jetpack waarmee je die arme pluizenbol al vliegend redt. Jouw verbeelding (en de Dikke Van Daele) is je enige limiet! Let wel op: het spel bevat door de interacties van voorwerpen de facto wat geweld – bijvoorbeeld een tijger tot leven roepen tussen een hoop konijnen – wat hem sowieso de PEGI rating van 12+ geeft. Maar onder een deskundig oog van een begeleidende volwassene is deze zeker een aanrader om spelling op een andere manier onder de knie te krijgen.

Kerbal Space Program

Kerbal Space Program

We hebben allemaal wel eens onze eigen ruimtemissie willen plannen. Alleen ontbreken we allemaal – op Elon Musk na dan – de ettelijke miljarden dollars om effectief aan de slag te gaan met onze dromen. Kerbal Space program biedt gelukkig een goedkoper alternatief. Met deze PC software is het aan jou om niet alleen de juiste raket te bouwen, maar ook alle parameters zoals brandstoflading en dag van lancering perfect te kiezen. Eén ding heeft Kerbal Space Program wel gemeen met de realiteit: het is geen gemakkelijke taak. Het spel is dan ook vooral aan te raden aan middelbare scholieren (of ouder), wil je toch wat vooruitgang boeken met de opdrachten in het spel. Een raket of ruimteschip in elkaar flansen en het de ruimte in jagen, daar kan iedereen zich natuurlijk uren mee zoet houden.

Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts

Met games en educatie beland je al snel in de STEM-vakken (Science, Technology, Engineering and Mathematics), maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook geschiedenis kan aan bod komen op een ludieke manier. Maak kennis met Valiant Hearts, Ubisoft Montpelliers geschenk aan de mensheid voor de 100ste herdenking van de ‘Groote Oorlog’. Het eenvoudige puzzelspel zorgt door zijn artistieke charme, historische accuraatheid en tal van authentieke documenten dat één der donkerste periodes uit onze geschiedenis niet in de vergetelheid geraakt. En dat zonder zwaar, weemoedig of saai te worden. Een ideaal avontuur om op een luchtigere manier te begrijpen hoe het zo zwaar mis is kunnen lopen. Want het zijn zij die de geschiedenis vergeten, die gedoemd zijn de fouten uit ons verleden te herhalen.

Te weinig plaats voor alle games in dit artikel!

De lijst is natuurlijk véél véél langer dan deze drie games. Zo is er Hack ‘n’ Slash, Scratch, This War of Mine. Er is ook Brain Academy om je geheugen te stimuleren en The Franz Kafka video game die je door de absurde verbeelding van de Duitse schrijver probeert te gidsen. En dan is er nog de hele stapel simulatiespellen – al zijn er heel wat satirische games zoals bvb Goat Simulator die je mogelijks dommer kunnen maken. Ook op mobiel vind je heel wat apps die je wat willen bijleren zoals Duolingo om talen bij te schaven, Monument Valley, dat je probleemoplossend denken stimuleert, of gewoon Scratch Junior, een software die de allerkleinsten helpt hun verhaal te coderen met bouwstenen.

Games kunnen dus zeker ook positief werken. Niets is nuttiger dan leren terwijl je je amuseert, en het is bovendien een uitgerekend moment om met  de gamende zoon- of dochterlief wat quality time te spenderen bij een educatieve puzzel. Wel altijd opletten dat het spel geschikt is voor die leeftijd natuurlijk. Te moeilijke problemen/opdrachten kunnen al snel leiden tot frustratie. Nood aan meer titels of zit je met vragen en opmerkingen? De commentarensectie is je canvas!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.