Een bib voor jij en ik, #bibvooriedereen

Je wist het of niet, maar geen enkele gemeente is verplicht om een bib te hebben, althans sinds 2016. Toch blijven tal van bibliotheken nog bestaan, waaronder jullie eigenste #bibternat. Helaas heeft niet elke bib even veel geluk. Niet dat er de deuren hebben moeten sluiten, maar de besparingen op personeel en collectie zijn op sommige plekken voelbaar. Een vicieuze cirkel voor de bibliotheken, want wie met minder mindelen meer volk kan lokken start best als de bliksem zijn eigen PR bedrijf op. Groot tijd voor actie, meer bepaald de #Bibvooriedereen actie.

De Bib, meer dan een collectie boeken

Uiteraard kan in bibliotheken overal terecht voor een goed boek, maar niet enkel dat. Tegenwoordig vind je er computers en wifi, Amerikaanse comics, andere media zoals dvd’s en games alsook een warm kopje koffie om rond te kletsen en een zonovergoten binnentuintje.

Door zijn toegankelijkheid draagt de bib bij aan het maatschappelijke debat. Kennis is een troef en dankzij de berg kennis die een bib bevat vermindert niet alleen de onwetendheid, het verhoogt ook de sociale mobiliteit van de meest kwetsbaren.
Bibliotheken zijn ook veel meer dan hun vier muren en de boeken daarin. Samenwerking met andere cultuurdomeinen is daarom een must. Cultuur, jeugd, onderwijs, economie, welzijn, andere bibliotheken,…zovele partners waar personeel en vrijwilligers van jou lokale bib mee samenwerken om jou het onderste uit de kan te kunnen bieden. Maar daar komt mogelijks een einde aan. Tenzij…

Het Charter

Jij en iedereen die je kent kunnen helpen. Sta jij achter de ideeën van het charter? Vind je ook dat je bib een knoopunt is voor de samenleveing en dat het moet blijven bestaan? Steun dan de actie door je virtuele krabbel te poten op de officiele petitie hierzo.

Meer dan 5 minuten kost het je niet ! Maar wel enkel tekenen als je akkoord bent (hoe kan je ook tegen zijn…)

Wie doet er mee?

Je bent lang niet enige die de actie steunt …

Partners bibvooriedereen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.