#bibvooriedereen

Donderdag 19 april stond in de bib Ternat in het teken van de nationale campagne #bibvooriedereen. Tijdens een feestelijk netwerkmoment onderschreven onder andere schepen Rutger Belsack, en leden van de Raad van Bestuur van het AGB Geert De Feyter, Luc Roeges, Martine Vanmackelbergh en Steve Convents het bibliotheekcharter. Hiermee willen ze het signaal gegeven dat een lokale bib belangrijk is voor de gemeente en dat zal blijven in de toekomst. Hiernaast overhandigde de bibliothecaris ook de cheque van 500 euro aan het Lezerscollectief, een organisatie die zich inzet voor leesbevordering waarvoor het bibteam eind 2017 in het kader van de Warmste Week geld inzamelde.

Ternat is een #bibvooriedereen

Schepen Rutger Belsack: “Onze bib heeft het afgelopen jaar sterk ingezet op het uitgroeien tot een open huis in de gemeente. Een plaats waar de burger zich welkom en thuis voelt, een plaats van kennis, informatie en kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding voor iedereen. We zijn fier dat de bibliotheek de plaats is waar iedereen zonder drempel terecht kan. Een plaats vol boeken, dvd’s tijdschriften voor jong en oud en sinds eind vorig jaar ook gezelschapsspelletjes (met dank aan de spellenclub “overspel”) en games – een aspect dat door enthousiaste vrijwilligers werd ontwikkeld. Ik hou alvast van de bib in Ternat omdat het zoveel meer is dan gewoon maar een bib”

Over de bib

In 2015 verhuisde de bib van cc de Ploter naar de nieuwe centrale locatie aan het gemeentehuis en breidde ze haar werking en collectie stelselmatig uit o.a. met games, gezelschapsspelletjes maar ook lezingen en workshops ism Arch’educ, het Centrum voor Basiseducatie, CVO Ternat-Merchtem. De bib engageert zich om er te zijn voor alle Ternattenaren: zo zet ze haar schouders onder tal van participatieve projecten om verschillende doelgroepen te bereiken:

  • Voorleesuurtjes voor kinderen
  • Thuis in Taal waarbij ze inzet op het stimuleren van taalontwikkeling bij meertalige kinderen door voorlezen
  • Samenlezen voor laaggeletterden
  • Boekendienst aan huis

De bib wil de komende jaren nog uitgroeien tot een echte belevingsbibliotheek volgens het klavertje vier van het bibcharter: een plaats voor en door de lokale gemeenschap, een professionele werking waarbij de  medewerkers hun expertise actief ontwikkelen en delen, een veilige en toegankelijke plek, toegang tot cultuur en informatie. Binnen dit laatste biedt de bib o.a. lezingen aan  en zet ze in op mediawijsheid.

IMG_0352.JPG

Foto: Schepen Belsack, leden van het AGB en het bibteam overhandigen symbolisch de 500 euro die het team inzamelde tijdens de Warmste Week aan het Lezerscollectief.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.