Belgïe en de boomende gameindustrie

Je hoorde het misschien in het nieuws, of je zag de artikelreeks op het klinkerloze staatskanaal VRTNWS; videogames zijn een booming business. Onze eigenste Vlaamse minister voor cultuur Sven Gatz bracht ook voor het eerst een bezoekje aan de wereldbefaamde Game Developer Conference, het Mekka van deze snel-evoluerende creatieve sector. Belgische developers een hart onder de riem steken is de opdracht, en meneer Gatz gaat er heel wat mogen uitdelen. Want onze driekleur wappert fier en talrijk, ook in het digitale landschap.

Sven Gatz bezocht de belgische GDC delegatie (Foto via FLEGA)

GDC is het trefpunt voor de actoren in de gamingindustrie: contacten uitwisselen, partners aantrekken, deals sluiten. En is het nodig, want dat er veel geld omgaat in de videogame industrie zal je geen verrassing meer zijn. Zelfs in het kleine Vlaanderen zit meer dan de helft dagelijks op een videospel, of dat nu een uurtje op de laatste FarCry is of vluchtig op de wc een level Candy Crush uitspelen. Een kwart land aan gamers is goed voor een hallucinant aantal gespeelde uren, wat in 2014 al garant stond voor een belgische omzet van 46.3 miljoen euro. Op wereldniveau gaat het zelfs om meer dan 100 miljard! En wie spelers (en geld) zegt, zegt ook ontwikkelaars, want al die games moet wel ergens tot stand komen.

Met meer dan 50 zijn ze hiervoor in België, van de kleinste teams freelance studenten uit de klaslokalen van de gerenommeerde Digital Arts en Entertainment richting aan het Kortrijkse Howest tot Larian Studios, de grootste telg van dit ondernemerslandschap. Je hoorde misschien al van Divinity 2 of Guns, Gore & Canolli, maar wist je dat we ook een Drone Racing Simulatie hebben met Liftoff? Of dat noir-cyberpunk in onze contreien tot stand komt met The Poisoned Pawn?

En dat is dan nog maar het tipje van de ijsberg. De hele lijst van het FLEGA (Flemish Game Association) en zijn Waalse tegenhanger WALGA zit vol met kunstenaars en werken die niet kunnen wachten om ontdekt te worden. Ook als je zelf van plan bent op de kar te springen zijn deze sites een must om je baan uit te stippelen.

FLEGA
De eerste vier letters van FLEGA’s lange lijst, en dat is nog maar voor Vlaanderen…

Maar gaming is veel meer dan een booming business, het is een kunstsector. En als je kunst zegt, dan moeten er ook mogelijkheden zijn om die kunst te gaan ontdekken. Ook door staat België sterk. Zo is er voor de mainstream GameForce, een bescheiden maar groeiende gamebeurs in de Mechelse Nekkerhallen, waar je naast elkaar de volgende grote kleppers en de passieprojecten van kleine ontwikkelaars naast elkaar kan zien. Liever enkel van die nauw-aan-het-hart-liggende hersenspinsels? Rep je dan Screenshake, de Antwerpse indie-beurs voor vreemde, innoverende en pakkende werken. En met innoverende bedoelen we af en toe radicaal revolutionnair. Gamen gebeurt hier zelden enkel met een controller.

Een interactieve print, 100% Screenshake (foto via Geekster.be)

Mocht je het allemaal missen, dan kan je onze belgische trots ook altijd terugvinden op de Duitse videoludieke hoogmis Gamescom. Onze Belgische game-stand is op het einde van de slopende 4-daagse zelfs het trefpunt voor de hele indiehal. Of onze heerlijke pintjes daar ook voor iets tussen zitten, laten we temidden…

Een drukke stand op het al overdrukke Gamescom (foto via FLEGA)

En dan zijn er nog alle actoren van de sector die tussenin van vitaal belang zijn. Onderzoeksgroepen aan het voorfront van innovatie, middleware ontwikkelaars die studios bijstaan in de meest complexe design taken en een hoop gepassioneerde journalisten die maar al te graag reclame maken voor de nieuwe belgische kunst, youtubers, e-sport ploegen en organisatoren,… Kortom, een heel landschap dat dringend in de kijker moet komen te staan en waar je ongetwijfeld nog veel van zal horen.

Klaar om een duik te nemen? Bezoek dan zeker volgende sites en klik maar door:

Nog méér info nodig of gewoon zin om jouw belgische coup-de-coeur met ons te delen? Laat het ons weten in de comments!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.