Scratch, de ideale manier om te leren coderen

Jong geleerd is oud gedaan, een alom gekend spreekwoord waar heel wat waarheid in schuilt. Goed en wel als het om eenvoudige taken gaat, maar wat als er nog geen mogelijkheden zijn om op jonge leeftijd iets te leren? Het Massachusetts Institute for Technology (MIT) zal het vraagstuk ook gekruist zijn, en dan specifieker rond coderen. Want ja, begin er maar eens aan als klein kind. Niet alleen de syntax vormt een drempel, ook de hele te-hanteren-logica is niet voor de hand liggend. Gelukkig kwam het MIT al in 2007 met een antwoord: Scratch. Maar wat is het eigenlijk?

Scra-wadde?

Scratch begon als een project, maar is nu de officiële naam van de open source en kindvriendelijke programmeertaal ontwikkeld door MIT. Zoals gezegd, zag de taal al het licht in 2007, vijf jaar later stak de taal al in een vernieuwd 2.0 jasje. Intussen heeft de taal zich gevestigd als een vaste waarde en draait het op zowel computers als op tablets. Ook is het beschikbaar in meer dan zeventig talen en zijn er zowat 22 miljoen geregistreerde gebruikers – en registreren is niet eens nodig! En ondertussen blijft de taal evolueren, want de 3.0 versie is al volop in de maak (die je zelf kan helpen meebouwen of testen als je wil)

In de praktijk is Scratch vooral gekend als de codetaal met blokken. Argumenten en instructies vormen logische bouwstenen waarin je andere, compatibele bouwstenen kan vastklikken. De syntax leer je van de blokjes zelf, terwijl de logica gedicteerd wordt door de compatibiliteit van de blokjes. Niet alles past in alles, en dat merk je in een oogopslag aan de kleur van je blokje. Aan de hand van de syntax kan je dan begrijpen waarom dat zo is. Als je vraagt om een  sprong te herhalen, moet je wel degelijk de correcte bewegingsblok aan je logica toevoegen.

scratch coding example dutch
Blauw past naadloos in zowel geel als oranje, maar een oranje blok kan je onmogelijk in de gele blok krijgen. Logisch ook, een gebeurtenis is een invoer, en geen actie

 

Gratis en pedagogisch onderbouwd

Het hele project is open source dus het is gemaakt door mensen met een passie, die het maatschappelijk nut van de taal ver boven enige vorm van winstbejag plaatsen. Dat betekent dat jij geen cent hoeft te spenderen aan dit geniaal initiatief. Je hoeft er zelfs geen officieel account voor aan te maken.

Zomaar iets doen is plezant (en je kan echt niets verkeerd doen bij Scratch), maar wat begeleiding is geen overbodige luxe. Daarom stelt de Scratch gemeenschap (alsof ze nog niet genoeg hebben gedaan) ook heel wat didactisch materiaal ter beschikking. Via de officiële website vind je niet alleen een handige PDF-handleiding, ook tal van tutorials met bijhorende steekfiches zijn gratis ter beschikking gesteld. Je kan ook de projecten van de gemeenschap raadplegen indien je nood zou hebben aan inspiratie. Het enige nadeel is dat nog niet alle materiaal in het Nederlands beschikbaar is, en als het er is, moet je soms wel wat zoeken. Hoe groter de gemeenschap, hoe sneller dit probleem verholpen wordt.

scratch pong card
Tal van handige steekfiches en proefprojecten zijn ter beschikking op de officiële site

Ook geschikt voor thuis

Het beste van al? Je hoeft niet eens je kot uit te komen! Alles staat op het internet, of je nu via pc of tablet wil werken. Op de pc ga je naar deze site en je kan meteen beginnen coderen. Op tablet is Scratch Jr. beschikbaar, een lichtere en tactiele versie van de grote broer op pc, via de Google Play store of Apple AppStore. Scracth Jr. is vooral geschikt voor de allerjongsten of echte beginners, aangezien een hoop functies versimpeld of niet beschikbaar zijn.

Scratch junior
Scratch Jr. is een lichte en tactiele versie van de online variant, geschikt voor de allerkleinsten

Geïnspireerd door dit artikel? Kom dan zeker op woensdag 9 mei naar de Scratch-namiddag in de Bib! Volledig gratis, maar inschrijven is verplicht.

Hopelijk tot dan!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.