Sorry for the inconvenience. We are trying to change the world ;)

17 mei- Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie 2018.

Ik zie het je al denken.. “Is dit nu echt nog nodig in deze tijd?

Wel… In een wereld waar een homofobe conservatief het tot vice president van Amerika kan schoppen. In een wereld van Vladimir Poetins. In een wereld waar de Chinese overheid het vertonen van homoseksualiteit op televisie verbiedt en omschrijft als de strijd tegen vulgaire, immorele en ongezonde inhoud en in een wereld waar homoseksualiteit in 72 landen nog steeds strafbaar is, lijkt ons een dag tegen homo- en transfobie inderdaad nog steeds hoogstnodig.

“Ja maar, in België zijn we toch open-minded. Ze kunnen trouwen en kunnen zelfs kinderen adopteren. Wat willen ze nog meer?”

Klopt! België doet het inderdaad zeer goed op vlak van holebi- en transgenderrechten. Het probleem is dat daarmee niet alles geregeld is. Ook in ons tolerant en open-minded België bestaat er namelijk nog steeds een verband tussen zelfmoord en holebi of transgender zijn. Ook in ons tolerant en open-minded België voelen ruim 4 op de 10 LGBT+ leerlingen  zich onveilig op school. Ook in ons tolerant en open-minded België komt homo- en transfoob geweld nog steeds voor.

Tolerantie en aanvaarding is immers niet hetzelfde. Een maatschappelijk klimaat creëren waarin men zonder problemen kan uitkomen voor de seksuele oriëntatie is minstens even belangrijk als de strijd voor juridische gelijkberechtiging.  En dit is een taak die je niet op de politiek kan afschuiven. Dit begint in eerste plaats bij jezelf.  Dus vandaag op de internationale dag tegen homo- en transfobie hijsen wij vol trots onze regenboogvlag. Omdat wij geloven in het individuele recht op liefde voor iedereen, ongeacht ras, geloof, afkomst, positie, overtuiging en politiek systeem. Omdat wij, kortweg, geloven in liefde! We zijn namelijk allemaal mensen. En we willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: liefhebben en mogen zijn wie we zijn.

Ben je op zoek naar literatuur rond de holebi- en transgender thematiek? Ga dan op zoek naar regenboogvlagjes in de bib of ontdek onze leessuggesties hier.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.