Hoera een nieuwe telg in bibliotheekland!

De Regiobib Pajottenland & Zennevallei is geboren! Op vrijdag 25 mei werd te Galmaarden de Regiobib Pajottenland & Zennevallei definitief als deelwerking van de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei voorgesteld aan de pers.

Ok een nieuwe regiobib, en dan?! Wat betekent dit voor ons de leners?

Wel dankzij de regiobibliotheek kunnen we een belangrijk deel van onze dienstverlening blijven garanderen (nu de provincies niet langer bevoegd zijn voor deze materie): denk maar aan de e-readers, e-books, de activiteiten in het kader van de Jeugdboekenmaand, de regionale leesclub, Zeezucht, Samenlezen met NT2- workshops … Zonder de regiobib zouden we dit niet kunnen organiseren. Bovendien wisselen we dankzij deze structuur ook actief kennis (en collecties) met collega-bibliotheken om jou, onze dierbare lezer, van een nog betere service te kunnen voorzien!

Allemaal goed en wel… maar hoeveel kost dit?

Wel aan jou beste lener: NIKS! Helemaal gratis 🙂 Natuurlijk dragen we als bib en als gemeente ook ons financieel steentje bij, zo’n 0.15 euro per inwoner. Als je weet dat een hele Jeugdboekenmaand vol activiteiten plannen al snel enkele duizenden euro’s kost, dan is de rekening dus snel gemaakt.

Na eerdere projectmatige samenwerkingen tussen de bibliotheken is deze bibregio nu officieel juridisch verankerd binnen de Cultuurregio, naast de erfgoedcel en de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst.

Concreet vormen 14 bibliotheken de Regiobib Pajottenland & Zennevallei: Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Waarom een samenwerking met de Cultuurregio?
Marc Snoeck, voorzitter van de raad van bestuur van de Cultuurregio, legt uit: “De inkanteling in onze Cultuurregio is voor deze bibliotheekregio de meest logische stap om in de toekomst te kunnen groeien en het biedt meer mogelijkheden om te werken aan de uitdagingen waar de bibliotheken voor staan. In het verleden was er reeds een traditie van transversale en structurele samenwerking.”

Hoe ziet deze verankering er concreet uit? Er wordt een stuurgroep opgericht van bibliothecarissen, lokale mandatarissen en professionals. Zij bouwen de visie, de strategie en het beleid van de Regiobib uit en houden controle op de voorgenomen acties. De lokale besturen behouden weliswaar hun eigen beslissingsbevoegdheid.

Deze verankering betekent ook meer duidelijkheid naar Vlaanderen toe. De vraag naar meer samenwerking is in deze regio vanuit de basis gegroeid. Alle bibliothecarissen zijn overtuigd van de meerwaarde, zij willen klaar staan voor de toekomst. Want de opdracht van de bibliotheken is in deze veranderende (digitale) tijden veel complexer geworden en daar kan een bibliotheek niet meer alleen een antwoord op bieden.

“We willen een kwaliteitsvolle bibliotheek blijven garanderen in iedere gemeente”, vult Isabelle De Gauquier, bibliothecaris van Galmaarden, aan. “De bibliotheek moet een plaats zijn waar iedereen welkom is, leesplezier en ontspanning mag vinden, informatie kan vergaren, maar ook sociale contacten kan leggen met medebewoners, enz. De bibliotheek moet een thuis zijn voor iedereen!”

Galmaarden, 25 mei 2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.