5 redenen waarom mensen die voor Fairtrade kiezen super goed bezig zijn.

Het is week van de Fairtrade en Ternat is een Fairtrade gemeente, die projecten steunt in Burkina Faso, Congo, India en Peru. Deze week mag dan ook in #BibTernat niet onopgemerkt voorbij gaan. Zelf dragen we ons steentje bij door steevast te kiezen voor én korte-ketenproducten én faitrade lekkers tijdens bijvoorbeeld onze voorleesfeestjes. En onze koffie? Fairtrade natuurlijk!

Bijna een miljard mensen in de wereld lijden honger. Driekwart van hen zijn boeren en landarbeiders in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en de omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zélf uit de armoede geraken.

 1. Je geeft een stem aan de boeren in het Zuiden.  

thumbs up
© Giphy

Fairtrade is de internationale term voor eerlijke handel. Het uitgangspunt daarbij is: “Trade not aid”, “handel, geen liefdadigheid”. Dit betekent dat producenten een eerlijke prijs krijgen voor het product, en dat er eerlijke lonen betaald worden. Door het kopen van fairtradeproducten geef je benadeelde producenten uit het Zuiden de kans op een menswaardig bestaan. Eerlijke handel garandeert een reeks goede handelsvoorwaarden, zorgt voor een betere markttoegang en versterkt de producentenorganisaties en hun netwerken.

2. Je koopt producten van hoge kwaliteit.

giphy (1)
© Giphy

Fairtradeproducten moeten op vlak van kwaliteit zeker niet onderdoen aan de klassieke producten. De fairtrademarkt is een markt in volle ontwikkeling. Het aanbod aan eerlijke producten is de laatste jaren dan ook sterk toegenomen: momenteel zijn er meer dan 1300 producten op de markt.

3. Fairtradeproducten zijn niet duurder dan de klassieke merken. 

money
© Giphy

De meest verkochte fairtradeproducten zoals koffie of fruitsappen kennen zelfs helemaal geen prijsverschil meer. De algemene regel hierbij is: ‘hoe populairder de producten, hoe minder groot het prijsverschil zal zijn’. Bij producten waarbij het verschil in prijs, tussen de fairtrade variant en de klassieke variant, toch nog groot is, kan je je ook eens afvragen waarom de klassieke producten zo goedkoop zijn. In dit geval krijgen de producenten meestal geen eerlijke prijs voor hun goed, wat een mensonwaardige situatie ten gevolge heeft.

4. Je doet aan ontwikkelingswerk

giphy (4)
© Giphy

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om effectief naar een ontwikkelingsland te gaan en daar de handen uit de mouwen te steken, maar wat veel mensen niet beseffen is dat je ook hier in België ontwikkelingswerk kan doen. Door het kopen van fairtradeproducten doe je aan ontwikkelingshulp zonder jezelf op extra kosten te jagen. Met je aankoop garandeer je namelijk betere en gezonde werk- en leefomstandigheden en help je armoede terug te dringen. Het kopen van fairtrade kan voor de lokale producenten het verschil maken tussen overleven en ontwikkelen.

5. Je denkt aan het milieu

giphy (3)
© Giphy

De klimaatverandering is het sterkst voelbaar in het Zuiden. Fairtrade België investeert in projecten om klimaatverandering tegen te gaan en de impact van de huidige klimaatverandering te beperken. Wanneer je producten uit het Zuiden haalt, is fairtrade de best optie want het staat garant voor een duurzaam productieproces. Daarnaast verloopt het transport bijna altijd per boot. Sinds eind 2015 bestaan er ook klimaatneutrale fairtrade producten.

De keuzes die we hier maken hebben een grote invloed op de landen daar. Zolang wij altijd op zoek gaan naar de goedkoopste rijst of chocolade zullen er in het Zuiden steeds mensen worden uitgebuit. Wij van #BibTernat zijn alvast Fairtradefan. Jammer genoeg is er nog veel werk aan de winkel. In 2016 kocht de gemiddelde Belg namelijk maar voor 14 euro aan fairtrade.  Hoog tijd om hier eens verandering in te brengen lijkt ons. Wil je meer weten over fairtrade? Neem dan zeker eens een kijkje op: http://fairtradebelgium.be/nl

giphy (2)
© Giphy

Speciaal voor de Week van Fair Trade kan je ook de enige echte fairtradetest doen. Ben jij een echt fairtradeklepper, gelegenheidsfairtrader of eerder een fairtradestarter? Doe de test en ontdek hoe fair trade jij bent.

Doe zelf de test:  http://www.fairtradetest.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.