Budget gamen, dat kan

#GamesindeBib is meer dan, wel, games in de bib. Het is een heus project om iedereen anders of beter te leren omgaan met games. Gamegeletterdheid verhogen vereist natuurlijk de mogelijkheid om met de media en de cultuur in contact te komen, en dat laatste is niet altijd even gemakkelijk of goedkoop. Toegankelijkheid tot het medium is dus essentieel, en ook al vergemakkelijkt de bib dat, er zijn ook andere manieren. In het kader van de week van de toegankelijkheid geven we daarom enkele tips voor mensen die niet altijd kunnen langskomen. Laagdrempelig en goedkoop, hier zijn onze tips.

De basis, een toestel bemachtigen

De grootste uitgave bij gamen is het aanschaffen van een toestel: een console of computer. Copyright-rechten betekenen bovendien ook dat je niet elk spel op elk toestel kan spelen, althans niet in de originele versie. Wil je bijvoorbeeld de eerste oorspronkelijke Super Mario écht ervaren, dan heb je een NES nodig. Het is dan ook gemakkelijker andersom te redeneren en om eerst op zoek te gaan naar een goedkoop toestel en vervolgens te kijken wat de meest geprezen spelletjes hierop zijn. Desalniettemin is de zoektocht niet gemakkelijk, en zoals met alles is het een delicaat evenwicht tussen “oud genoeg om in prijs te zakken” en “zo oud dat het een antieke schat wordt”.

Het beste toestel is eigenlijk een computer. Niet alleen kan er je dan ook nog wat anders mee, mits wat omwegen (en als de pc het aankan) kan je eigenlijk alle spellen van vroeger spelen. Met een pc heb je ook toegang tot digitale aankopen, wat op zich ook al de kostprijs van een spel kan verminderen. Op de tweedehands en refurbished markt kan je voor relatief weinig geld (lees: een kleine 200 euro) al een modeste machine bemachtigen. Het is ook niet ongebruikelijk dat instanties of bedrijven afgeschreven computers voor nog minder van hand willen doen.

refurbished pricing intel duo
Refurbished kan je oude computers voor een appel en een ei bekomen, maar ze zijn niet de krachtigste natuurlijk.

Zoek je toch een console, dan is de tweedehandsmarkt (in het echt of online) je beste keuze. Alleen moet je hopen dat het een echte afdanker is, waar de verkoper van af wil om de prijs te drukken. Niet ongebruikelijk, maar het vergt wat alertheid. Een periodieke rommelmarkt in de buurt is een goede plek om te beginnen. Hou ook rekening met zogehete retrocompatibiliteit. In den tijd konden sommige consoles nog de spellen van de vorige generatie console lezen om kopers over de streep te halen. Een Atari 7800 speelt Atari 2600 spellen af, de Gameboy Advance speelt Gameboy en Gameboy Color spellen af, enz. Een volledige lijst vind je terug op deze ideale wiki-pagina.  Je eigen console aanschaffen onder de 100 of soms zelfs 50 euro is op deze manier zeker doenbaar.

Toestel check, nu de spelletjes

Laten we ook hier bij computers beginnen. Het zal je niet verbazen dat het meest veelzijdige toestel ook heel wat alternatieven te bieden heeft. Heb je een internetverbinding, dan kan je een kijkje nemen bij de online platformen zoals Steam, GOG of itch.io voor volwaardige titels van vroeger en nu. Voor Steam heb je vaak een krachtige computer nodig, maar hun kortingen zorgen soms voor spellen aan één euro. GOG biedt dan weer een hoop oude games aan voor minder dan een euro met verzekerde compatibiliteit. Itch.io is dan weer de ideale plek voor kleinere games (ook indie games genaamd) en heeft vooral een groot aanbod gratis spellen en demo’s. Voor je iets koopt, controleer steeds dat je voldoet aan de systeemvereisten en dat het spel compatibel is met het Operating System van je computer (Windows is het meest vertegenwoordigd, Linux en Mac kijk je best systematisch na). En als je echt wil tijdreizen kan je ook de meeste arcadekasten uit de 70’s en 80’s gratis online spelen via de Internet Arcade

Outrun internet arcade
Via de Internat Arcade kan je de klassieker Outrun overal gratis spelen

Heb je geen (of een erbarmelijk) internet, dan heb je dezelfde queeste als consolebezitters: jagen op fysieke versies. Opnieuw zijn rommelmarkten en de tweedehandseconomie je beste vrienden. Let hier wel op voor het fragiele evenwicht tussen “goedkoop oud” en” een peperduur verzamelobject”. Ook de toestand van het spel heeft een grote invloed op de prijs. Intact in zijn originele doos met handleiding is aanzienlijk duurder dan een losse casette of cd-rom. Minder fijn aan de fysieke markt is dat goede spellen altijd iets duurder zijn. Let ook hier goed op voor compatibiliteit (logo ondersteunde console, regio, fysieke beschadiging of voor computerspellen de systeemvereisten en OS).

Last but not least, de free-to-play categorie, waar ook het immerpopulaire Fortnite onder valt. Deze games worden gratis aangeboden door de ontwikkelaars en vereisen vaak modeste machines. Alleen bevatten deze ook in-game aankopen, al dan niet verplicht om verder te geraken in het spel. Ze kunnen een leuk tussendoortje zijn en zijn laagdrempelig maar de kwaliteit is niet altijd even hoog. Op pc zijn deze spellen beter vertegenwoordigd, maar op recente consoles vind je er nu ook een handvol terug (zoals bijvoorbeeld Warframe op PS4, Path of Exile op Xbox One, of Fortnite op zowat alles).

Ook bestaan er zogeheten open source games. Deze zijn niet alleen gratis, je mag ook deelnemen aan de ontwikkeling van de software, zoals het open source alternatief voor Minecraft genaamd Minetest. Weet dat deze spellen nog volop in de maak zijn, en dus mogelijks nog boordevol foutjes en technische problemen kunnen zitten.

minetest
Minetest is een gratis alternatief aan Minecraft, maar het is bijlange nog niet af

Kortom, gamen hoeft niet duur te zijn als je openstaat voor wat oudere games. Net als bij boeken kan je gaan voor absolute klassiekers of gewoon de werken van een bepaalde persoon/studio door de jaren heen ontdekken. Eens een console of oude pc te pakken, ben je een tijdje, al dan niet een jaar, zoet. En als je tussendoor toch niets vindt, dan kan je nog altijd terecht in de bib!

Heb je feedback voor dit artikel? Laat het ons weten via de comments of op onze socials. Voor alle zaken #GamesindeBib hebben we ook onze eigen Discord, dus kom er gerust bij!

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.