Hoe herken je goede apps voor jonge spelers?

We maken het (ooit) allemaal wel eens mee: een druilerige vakantiezondag en rusteloze kinderen. Genoeg alternatieven om zich binnenshuis te vermaken natuurlijk, maar gamen zit tegenwoordig ook stevig geworteld in het aanbod. Het is gemakkelijk; even iets gratis downloaden op smartphone of tablet en kindlief is enkele uren zoet – alsook muisstil. Een keuze maken in die duizenden apps: dat is moeilijk! Is de inhoud van het spel geschikt? Is het goed gemaakt? Vraagt het mijn kind niet steeds om de kredietkaart bij elk level? Hier zijn alvast enkel tips en voorbeelden om het kiesproces te vergemakkelijken.

Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft ze?

“App” is de afkorting voor applicatie en is de laatste 10 jaar de defacto naam geworden voor applicaties, programma’s of beter gebouwde website interfaces. Als het op elektronica draait, heten we het tegenwoordig een app. Er zijn twee groepen binnen dit allegaartje: de gratis en betalende apps. Geen van beide hoeft onder te doen voor de andere. Alleen spelen ze met ietwat verschillende regels.

Gratis of niet, de persoon achter de app moet op het einde van de dag ook eten. Een betalende app zorgt hier direct voor. In een gratis app kan dit verstopt zitten achter reclame of zogenaamde microtransacties. Zoals de naam het zegt zijn dit micro-aankopen binnen de app zelf, vaak onder de vorm van “x eurocent om door te kunnen spelen”. Gelukkig wordt dit vermeld op de aankooppagina van zulke apps.

in app purchases
In-app-aankopen in een app geschikt voor kinderen zonder financiële onafhankelijkheid: altijd een teken aan de wand (en al zeker bij Electronic Arts)

Waar let je op?

Welke criteria je wil hanteren, kies je volledig zelf. Wij gaan niet oordelen of je al dan niet exclusief educatieve games in je ludotheek wil steken of de speeltijd van je kind wil inperken. Wel kunnen we je op weg helpen. De Nederlandse wegwijzer voor Mediawijsheid geeft volgende aanzet

  • De app sluit aan bij de belevingswereld van het (jonge) kind
  • De app bevat ook informatie voor ouders en/of opvoeders
  • De app is visueel aantrekkelijk
  • De app bevat een evenwichtige dosis interactie
  • De app komt van een betrouwbare bron

Als de app gratis is, kan je dat zelf (of samen met je kind) even eigenhandig controleren voor je de tablet doorgeeft. Je kan dan meteen ook testen of alles naar behoren werkt op je toestel en in de opties snuisteren om reclame of in-app-aankopen uit te schakelen. Bieden ze de optie niet aan, kan je best verder zoeken. Niemand heeft zin in een verrassingsfactuur van 100 euro, en je kind is ook niet gebaat bij systematisch onderbroken gameplay (het puntje over evenwichtige interactie).

Is de app betalend, en zie je het niet zitten de app aan te kopen om te testen, dan ben je aangewezen op schermafbeeldingen, video’s en of andere recensies. Hier zal je zelf een vertrouwde bron moeten zoeken en/of enkele bronnen vergelijken om een goed beeld van het spel te krijgen. Je kan hiervoor de richtlijnen volgen van ons artikel rond geschikte games. Blijf ook steeds waakzaam over jouw privacy en dat van je kind. Net als andere apps geven ook spelletjes data door aan de fabrikant, en soms veel meer dan je zou willen.

Je kan ook andersom te werk gaan en goede games googelen. ‘Beste games voor kleinkinderen’ en ‘top X apps voor kinderen‘ opzoeken is poepsimpel, en van daar controleer je de lijsten gewoon. Wees hier even kritisch als bij het vergelijken van reviews; kenniscentra weten het doorgaans beter dan ongespecialiseerde media die een priemgetal-lange lijst samenstellen van de meest populaire (en niet de meest geschikte) apps.

Begeleiding

Ondanks bovenvermelde tips en links blijft de sleutel tot een juiste keuze begeleiding. Toon interesse in de hobby van je kind, kijk mee over de schouder en help. Beter nog – en als de app het toestaat – speel mee met je kind. Er is geen snellere manier om slechte apps te bannen dan het te ervaren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je ook wordt in het kiezen van toekomstige games. Aarzel ook niet om bij twijfel informatie op te zoeken of te vragen. Iedereen heeft het druk en we kunnen niet alles weten, elkaar helpen is dan ook vanzelfsprekend 🙂

Hopelijk is iedereen nu beter gewapend in het kiezen en zoeken van goede apps voor kinderen. Heb je toch nog vragen, twijfels of opmerkingen over het artikel, vuur ze dan gerust af op onze facebook of via onze toegewijde #gamesindebib Discord

Meer weten over games kiezen? Lees dan ook onze vorige artikels:

Games om te spelen én te leren

Agressieve games, agressieve gamers?

Hoe weet ik of een spel geschikt is voor mijn kind

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.