Meer dan 500 bezoekers maken van Erfgoeddag op Klapscheut een recordeditie

Dit jaar zette de gemeente Ternat de Klapsscheutmolensite in de kijker tijdens Erfgoeddag. In kader van het thema “Hoe maakt u het?” bracht ze een ode aan ambachtelijk Wambeek. Ondanks de buien konden de ambachtenmarkt met kantklossers, quilten, streekproducten, demonstraties van de werkende molen, een ambachtenquiz, workshops door Natuurpunt en de bib een recordaantal bezoekers bekoren.

Erfgoeddag

Tijdens erfgoeddag draait alles rond erfgoedparticipatie: geschiedenis ontdekken, beleven en dat voor jong en oud.  Gunter Desmet, schepen van erfgoed (CD&V en Volks): “Onze gemeente is de laatste dertig jaar sterk veranderd, er kwamen heel wat nieuwe wijken en bedrijvenzones bij. We kunnen de toekomst niet tegenhouden. Maar net daarom is het zo belangrijk om ons erfgoed te koesteren én te vrijwaren voor de toekomst. Onze nieuwe inwoners en onze kinderen kunnen dankzij initiatieven als de Erfgoeddag ons lokaal erfgoed leren kennen en waarderen. Zo kan iedereen ten volle Ternattenaar, Lombekenaar of Wambekenaar worden.”

Molenerfgoed beschermen: De Vrienden van de Klapscheutmolen

In bijzijn van burgemeester Michel Vanderhasselt en schepen voor erfgoed Gunter Desmet (CD&V en Volks), werd tevens de vereniging “Vrienden van de Klapscheutmolen” voorgesteld aan het publiek. Deze wil zich inzetten voor het behoud en beheer van de molen die al 457 jaar oud is en te lijden heeft onder de tand des tijds. Hun ambities zijn niet min. Wies De Troch (molenaar): “Op termijn zou de Klapscheutmolen kunnen uitgroeien tot een lokaal educatief en sociaal project, waar het jonge en het minder jonge publiek mekaar kan ontmoeten rond maaldemonstraties en rond “samen brood bakken”. Maar ook de boomgaard en de vijver bieden mogelijkheden, bijvoorbeeld om oude fruitbomen in ere te herstellen en opnieuw vis op de vijver te zetten of bootje te varen… Dat alles zijn momenteel nog toekomstdromen”. Apotheose van de dag was dan ook de onthulling van de “eerste steen” van deze vereniging.

De “eerste steen” van de Vrienden van Klapscheut werd onthuld door molenaar Wies De Toch in bijzijn van burgemeester Michel Vanderhasselt en schepen voor Erfgoed Gunter Desmet.

Erfgoeddag bewees dat geschiedenis ook vandaag nog jong en oude kan boeien en mensen samenbrengt. Het Davidsfonds Wambeek, de Heemkundige Kring Sint-Gertrudis, Natuurpunt, het Pol De Mont Genootschap, de plaatselijke bib en tal van vrijwilligers maakten een feest van erfgoeddag op Klapscheut.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.