Boekvoorstelling ‘Groot-Ternat in de Groote Oorlog’ – Dirk Lindemans

Dirk Lindemans trok de geschiedenis en vertelt hoe het leven onder de kerktoren er uit zag tijdens de oorlogsjaren. “Ternat heeft nooit zo vaak het nieuws gehaald als toen”, luidt het.

Het boek werd gebaseerd op honderden berichten uit Belgische, Franse, Engelse, Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse kranten die de situatie van Ternat omschrijven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het vormt ongetwijfeld een goed beeld van wat er leefde in de drie dorpen tijdens dit internationaal conflict.

Dirk is Ternattenaar en schreef al eerder geschiedkundige bijdragen, onder andere voor het Sint-Gertrudisblad over de Dreef. Hij is lid van de Ternatse heemkundige kring maar trok voor zijn historisch onderzoek ook naar de heemkring Ascania in Asse. “In de archieven van de Gazet van Assche heb ik heel wat teruggevonden”, vertelt hij. “Zo is er het verhaal van een groepje jong kerels uit Ternat die zich moesten melden bij de Duitse kommandantur. Die jongens kwamen er al manifesterend toe met een Belgische vlag in de handen. De Duitsers werden nerveus en in het tumult werden twee jongens doodgeschoten. Dat verhaal is de wereld rondgegaan.”

Inschrijven voor de boekvoorstelling hoeft niet, er is vrije toegang.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.