Scholenwerking

Onderwijs steunen is één van de kerntaken van de bib. Naast het aanbieden van een ruimte waar je tot rust kan komen, informatie op een laagdrempelige manier kan opzoeken en gelijkgezinden kan ontmoeten, focussen we onze werking graag op de scholen (leerkrachten én leerlingen) in onze omgeving. Schoolgaande kinderen zijn de toekomst, vandaar dat de bib met al haar faciliteiten in hen investeert. Kinderen en jongeren moeten alle mogelijke kansen aangeboden worden om de bib en haar collecties te ontdekken. Voor de leerkracht heeft de bib in de informatieve afdeling een groot aanbod ter ondersteuning. Wij willen leerkrachten een scholenwerking en methodes aanreiken om op diverse manieren kinderen te prikkelen en te stimuleren tot ontwikkeling. Hieronder geven we alvast een kort overzicht van ons aanbod i.k.v. de scholenwerking.

Kleuter- en lager onderwijs                       

Klasbezoeken

Wekelijks worden er in onze bib klassikaal boeken ontleend. Dit gebeurt aan de hand van een planning die wij in samenspraak met de scholen opmaken.

Wens je met de klas een rondleiding in de bib? Stuur dan een mail naar bibliotheek@ternat.be of bel 02 451 45 90.

De klassen krijgen ook de mogelijkheid om via een digitale ontdekkingsreis met tablets (Bibster) de collecties van onze bib te ontdekken.

Themapakketten

kleuterpakketten
Door weer en wind op stap om jouw kleuterklas van een verse stapel boekjes te voorzien.

Omdat het voor de kleuterleerkrachten soms een hele organisatie is om met de kleutertjes naar de bib te komen, brengen onze medewerkers op aanvraag kleuterpakketten naar alle Ternatse scholen.

Wil je als leerkracht graag werken rond een bepaald thema (Sinterklaas, veilig in het verkeer,  Moederdag …) en ben je hiervoor op zoek naar wat leuke boeken? Neem dan contact op met ons en wij maken voor je klas een pakket op maat.

 


Bijkomende activiteiten

scholenwerking_jbm
Activiteiten tijdens de jeugdboekenmaand “Eureka – Wetenschap en techniek” (2018).

Naast de klasbezoeken voor het klassikaal ontlenen van boeken, organiseert de bib van Ternat tal van bijkomende activiteiten die focussen op mediawijsheid, leesplezier en –bevordering: lezingen tijdens de voorleesweek; activiteiten tijdens de jeugdboekenmaand; digitale ontdekkingsreizen in de bib met BIBSTER … Weten wat er binnenkort op onze planning staat? Neem dan hier een kijkje.

Educatief materiaal

Het onderwijs steunen is één van de kerntaken van de bib. Voor de leerkracht heeft de bib een groot aanbod ter ondersteuning van hun lessen. Ontdek het hier.

Secundair onderwijs

De bib van Ternat werkt ook projecten op maat uit voor de secundaire scholen. Zo organiseren we bijvoorbeeld tijdens de Week van de Poëzie workshops ‘poetryslam’; workshops voorlezen; schrijven voor Wikipedia, …

scholenwerking poetryslam
Poetryslam op gedichtendag 2018: een project van de zesdejaars van Sint-Jozef.

Interesse? Neem dan contact op met de bibliothecaris hilke.arijs@ternat.be

Werk je in het kader van de lessen Nederlands, Frans of Engels rond een bepaalde auteur en/of boek? Laat het ons weten en we zorgen (o.a. via IBL) dat we voldoende bronmateriaal voorzien.

Hoge school en universiteit

Wil je een stage lopen in de bib van Ternat? Werk je graag projectmatig rond ‘taalstimulering en leesbevordering’? Of broed je op een ander ei? Laat het ons weten via bibliotheek@ternat.be of 02 451 45 90.

Voor leerkrachten

Lerarenkaart Klasse

Leerkrachten die in Ternat wonen (1740; 1741 en 1742) kunnen elk jaar (van eind december tot en met eind juni) hun lerarenkaart van KLASSE komen ophalen bij ons. Bovendien heb je op vertoon van je lerarenkaart recht op één jaar gratis lidmaatschap van de bib én kan je maar liefst 25 materialen per keer ontlenen.

Geef als leerkracht je aankoopsuggesties door via mail en registreer je voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten in de bib!

lerarenkaart.jpg