Voorlezen

Voorlezen

Voorlezen heeft tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind. Hoe

vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Kom hier meer te weten.

Voorleestips

Het is goed om veel voor te lezen. Je leest best voor op een vast moment. Creëer tijd en rust om voor te lezen. Als je voorleest voor jonge kinderen kunnen oudere broers en zussen zelf een boek lezen. Een vast (voor)leesmoment voor het hele gezin is interessant. Veel ouders lezen iedere dag voor het slapengaan voor. Je kan ook voorlezen als de kinderen thuis komen van school. Voorlezen kan de hele dag. Lees eens voor als iedereen samen is: een krantenartikel tijdens het ontbijt, een brief of een stukje uit een tijdschrift tijdens het eten …

  • Spreek luider, stiller, hoger of lager afhankelijk van het personage en de sfeer van het verhaal.
  • Doe samen met je kind dingen uit het boek: samen een zin roepen, een liedje zingen …
  • Stel vragen: “Wat denk je dat ze gaan doen?, Waar is de kat? …
  • Maak gekke fouten en laat het kind ze verbeteren
  • Herhaling is leuk
  • Sluit het verhaal duidelijk af: een kusje, het boek terugbrengen naar de boekenkast, zwaaien naar het boek … “Daag boekje, tot de volgende keer”

Meer weten? De Provincie Vlaams Brabant maakte een handige publicatie.

Maandelijks voorleesuurtje

Kom samen met je kind naar een mooi, ontroeren, grappig… verhaal luisteren. We verwennen alle luisteraars achteraf met iets lekkers. Iedere 3e zaterdag van de maand, start om 10u15, voor kinderen vanaf 3 jaar.

De data worden aangekondigd in onze agenda en via ons facebookpagina. Of neem een flyertje mee uit de bib en mis geen enkel voorleesuurtje!

Voorlezen voor iedereen

Niet louter voor kleine kinderen vlak voor het slapengaan, voorlezen is er voor iedereen. Het is niet betuttelend of kinderachtig en niet alleen als lezen moeilijker wordt is voorlezen fijn. Het is één van de beste prikkels voor reminiscentie en brengt mensen samen rond tekst.

Ook de bibliotheek leest voor aan volwassenen: onze vrijwilligers lezen één keer per maand voor in het rusthuis Sint-Carolus. Iedere derde dinsdagnamiddag van de maand laten ze je genieten van de magie van de stem. Ze brengen zowel klassiekers, gedichten, humor … Rond tekst en een kopje koffie komen we samen voor een gezellig moment. Iedereen is welkom en het is gratis.